window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-160987829-1', { 'anonymize_ip': true }); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K3XPKRC'); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K3XPKRC');
seo tips

7 praktische SEO tips om direct aan de slag te gaan

Als MKB’er ben je vooral bezig om ervoor te zorgen dat jouw onderneming goed draait. De dagelijkse werkzaamheden vragen voldoende energie. Zeker in deze tijden heb je genoeg aan je hoofd en ben je als organisatie wellicht niet echt bezig met hoe jullie website gevonden wordt. Maar, wist je dat door te investeren in SEO het websiteverkeer op termijn toeneemt? Dat zijn dus gratis leads om te verzamelen! In onze serie met blogs nemen we je mee in de online marketing wereld met praktische tips. In deze blog lees je wat SEO precies is en krijg je 7 praktische SEO tips om meteen mee aan de slag te gaan!

Wat betekent SEO?

Niet bekend met marketingtermen? Geen idee wat SEO is? Geen paniek, wij leggen het je uit! SEO is een onderdeel van online marketing. De letters SEO staan voor Search Engine Optimization. Of in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Onder zoekmachineoptimalisatie vallen alle activiteiten die je online kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt. Want zeg nou zelf, als jij een loodgieter zoekt, ga je dan naar de vijfde pagina van de zoekresultaten in Google? Of kies je er één van de eerste pagina? Waarschijnlijk dat laatste. En daarom is het belangrijk om hoger te scoren in de zoekresultaten. Zo denken jouw klanten namelijk ook.

Wat houdt SEO in?

Zoekmachineoptimalisatie is heel breed. Er zijn namelijk veel manieren waarop Google jouw website leest. Daarop baseert Google de ranking van de zoekresultaten. Ze letten daarbij bijvoorbeeld op:

  • Content
  • Leesbaarheid
  • Zoekwoordengebruik
  • URL-gebruik

Het belangrijkste binnen SEO is dat de informatie op jouw pagina overeenkomt met wat de zoeker wil vinden. Zij zoeken namelijk met bepaalde zoekwoorden om antwoord te krijgen op hun vraag. Hoe beter jouw content (inhoud van de pagina) aansluit bij de zoekterm van de zoeker. Hoe hoger jouw ranking in Google is.

Hoe beter alle onderdelen voor elkaar zijn en elkaar versterken, hoe hoger de ranking van jouw website wordt. Het heeft geen zin om elke dag de zoekresultaten te verversen om te zien waar jouw website staat. Want het is niet zo dat je na één dag investeren in SEO al resultaat kunt zien. Het optimaliseren van de website voor de zoekmachine is een ongoing proces.

7 praktische SEO tips

Genoeg uitleg, wat kun jij precies doen? Hierbij geven wij 7 praktische SEO tips om aan de slag te gaan! Dus, kruip achter die laptop en neem je website onder de loep. Met een aantal kleine aanpassingen behaal je al resultaat.

Tip 1 – Zorg voor duidelijke URL’s

Bij het bouwen van je website denk je niet direct aan de URL van een pagina. Je kijkt vooral naar de inhoud. Maar voor Google is de URL ook belangrijk. De URL is het liefst zo kort mogelijk (max. 5 woorden). Maar geeft wel duidelijk weer wat men op de pagina kan vinden. Dus liever: jouwwebsite.nl/onze-diensten dan jouwwebsite.nl/bij-ons-kun-je-gebruik-maken-van-deze-diensten of jouwwebsite.nl/123456789diensten.

Hoe je dit doet? Aan de achterkant van de website. Hier staat een overzicht van alle pagina’s. Per pagina kunnen de tekst en afbeeldingen worden aangepast. Maar ook de URL, het focus zoekwoord en bijvoorbeeld de metabeschrijving (zie tip 3).

Tip 2 – Kies de juiste zoekwoorden

Google kijkt voor iedere pagina naar het focus zoekwoord welke jij kiest. Op basis hiervan wordt de website gelezen en gerankt. Kies voor iedere pagina een ander zoekwoord waarop wordt gefocust. Zorg ervoor dat dit zoekwoord voldoende terug komt in de pagina. Zeker in titels, tussenkopjes en onder afbeeldingen. De inhoud moet ook daadwerkelijk aansluiten bij het zoekwoord. Want als de zoeker niet vindt wat hij of zij zocht dan is dit niet goed voor je ranking.

Om de juiste zoekwoorden te kiezen kun je een zoekwoordenonderzoek doen. Dit kan vrij simpel door zelf in Google te gaan testen. Bij het intypen van een zoekterm vult Google automatisch aan. Dit zijn zoektermen waar veel op gezocht wordt. Als deze relevant zijn voor jouw organisatie wil je daar dus op gevonden worden. Er zijn ook andere tools om in te zetten, zoals SemRush, Ubersuggest of de Zoekwoordplanner in Google Ads.

Tip 3 – Schrijf een goede metabeschrijving

Aan de achterkant van jouw website vul je de data in die de zoekmachine leest. Dit verschilt per website. Voor de eenvoud kun je ook een tool installeren die je hierbij helpt. Dit kunnen zijn: SEOPress, The SEO Framework of Yoast. Hier vul je het volgende in:

  • Focus zoekwoord
  • Titel die in Google weergegeven moet worden
  • Metabeschrijving van de pagina die in Google weergegeven moet worden
  • De URL die je wilt laten zien

Zorg ervoor dat de metabeschrijving duidelijk weergeeft wat de zoeker op jouw pagina kan vinden! Dit zorgt ervoor dat de juiste mensen doorklikken naar de website. Ook moet het focus zoekwoord terug komen in de metabeschrijving. Je hebt 160 tekens. Daarom geldt; wees creatief!

Tip 4 – Gebruik interne links

Wanneer de zoeker op jouw website terecht komt waardeert Google het als de zoeker ook andere interessante pagina’s vindt. Dus gaat de pagina over het nieuwste product wat de klant echt moet hebben? Link door naar pagina’s met vergelijkbare producten. Zo geef je de bezoeker de ruimte om zich te verdiepen. Bovendien leest Google dit ook en zorgt dit voor een hogere ranking.

Tip 5 – Investeer in de techniek achter de website

Op het eerste gezicht lijkt het alsof Google alleen bezig is met wat de bezoeker ziet en leest. Maar, voor een hoge positie in Google is de achterkant van de website net zo belangrijk! Een aantal zaken om op te letten:

  • Laadtijd van de pagina
  • Mobielvriendelijkheid van de pagina
  • Beveiligingscertificaat
  • Zitten er geen 404 of 302 fouten achter links?

Over het algemeen geldt dat je dit moet testen. Maar ook hier kun je gebruik maken van eerder genoemde SEO tools. Hierin worden veel tips gegeven om deze technieken te verbeteren.

Tip 6 – Optimaliseer ook de afbeeldingen

Soms lijkt SEO alleen over tekst te gaan. Maar dat is niet waar. Ook het optimaliseren van afbeeldingen op de webpagina is belangrijk. Omdat plaatjes niet leesbaar zijn is het belangrijk om een goede titel aan de afbeeldingen te geven. Zorg ervoor dat het focus zoekwoord hier ook in terug komt! Daarnaast is het ook goed om dit zoekwoord in de bestandsnaam terug te laten komen.

Tip 7 – Zorg voor goede content

Naast het optimaliseren van de basispagina’s van de website wil je ook nieuwe pagina’s toevoegen. Nieuwe pagina’s worden namelijk opnieuw gerankt. Voor deze nieuwe pagina’s wil je interessante content (inhoud) gebruiken. De lezer moet het onderwerp namelijk zo interessant vinden dat hij of zij doorklikt naar je website. Bij het schrijven van deze content en het bouwen van de pagina gebruik je alle voorgaande tips. Zo zorg je ervoor dat de pagina direct goed gevonden wordt door Google. Daarnaast is goede content ook van belang wanneer je wilt dat men jouw content deelt. Of dat andere websites naar jouw pagina linken.

Maar daar komen we nog een keer op terug. Waarschijnlijk kun je met deze SEO tips eerst wel vooruit! Geen tijd of interesse in SEO? Of heb je nog vragen? Ons topteam helpt je graag! Whatsapp, bel of mail ons.

Meer nieuws